Не всички страни от Г-20 осъдиха войната на Русия в Украйна

Китай многократно отказва да нарече нападението на Москва "инвазия"

Украйна
11:13 - 16 Ноември 2022
2756
Не всички страни от Г-20 осъдиха войната на Русия в Украйна

Повечето страни членки на Г-20 „категорично осъдиха“ войната на Русия в Украйна, но не всички. Това стана ясно от съвместната декларация на лидерите, публикувана в края на срещата на върха в Бали, Индонезия.

Документът, който обхваща повече от 1100 страници, не е подписан от отделните присъстващи лидери и признава различията в мненията на срещата на върха, където вниманието беше насочено към Китай и Индия, докато западните държави настояваха за категорично осъждане на войната в заключителната декларация.

"Повечето членове решително осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващите слабости в световната икономика - ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, засилва енергийната и продоволствената несигурност и повишава рисковете за финансовата стабилност", се казва в документа, цитиран от СиЕнЕн.

Китай многократно отказва да нарече нападението на Русия над Украйна "инвазия" или дори "война", нито пък осъжда пряко Москва за военните ѝ действия.

"Имаше и други мнения и различни оценки на ситуацията и санкциите", се разкрива в общия документ. "Признавайки, че Г-20 не е форумът за решаване на въпроси, свързани със сигурността, ние отчитаме, че въпросите, свързани със сигурността, могат да имат значителни последици за световната икономика".

Държавите от Г-20, включително Китай, също така се обявиха против перспективата за използване на ядрени оръжия по време на конфликт.