Некрозирал жлъчен мехур отне живота на легендарната Мутафова

Голямата актриса е лекувала жлъчката си с минерална вода

Общество
21:34 - 06 Декември 2019
8745
Некрозирал жлъчен мехур отне живота на легендарната Мутафова

Стоянка Мутафова почина от възпалена жлъчка, довела до некроза на целия мехур и като следствие сепсис, тежка пневмония и некрози по краката. Сепсисът е системен имунен отговор на някаква инфекция в организма.

Заради сепсиса спешно я оперират и отстраняват жлъчния мехур, където всъщност е огнището на инфекцията, той е напълно некрозирал. На 97 години една банална хрема е тежък проблем, а такава обща и голяма инфекция е медицинско предизвикателство.

За Мутафова се грижат най-добрите лекари в България. Но от дългия престой на изкуствено дишане тя развива и пневмония, която, съчетана със сепсиса и високата температура, води до полиорганна недостатъчност. Освен всичко друго тя получава и некротични рани по краката от залежаването. Но въпреки силно влошеното си здраве тя изкара 45 дни след спешната операцията на 21 октомври.

Веднага след операцията Мутафова е била добре и първото нещо, което казала на дъщеря си Муки, било “Обичам те!”.

Стоянка Мутафова мразеше болниците! Дори се е случвало да се измъква от прозореца и да бяга от клиника, съобщава 24 часа. Но може би точно тази нейна непоносимост накрая ѝ изигра лоша шега... Вместо преди години да махне камъните в жлъчката си, в паниката си от ножа тя се самолекува с минерална вода.