Ненаситност: Два басейна с алкохол изпиват летовниците на морето

Само на Южното Черноморие изпиват на ден по 180 тона бира, водка и уиски

Любопитно
22:03 - 22 Август 2021
3880
Ненаситност: Два басейна с алкохол изпиват летовниците на морето

Минимум по два басейна с олимпийски размери изпиват всяко денонощие туристите по морето, пише "Телеграф".

В средата на август курортите на юг се пукат по шевовете, а стотици хиляди летовници наблягат яко на пиенето. Бира и спиртни напитки се леят като из ведро.

По разбираеми причини най-голямо е изпитото количество бира, която най-много върви в жегите на плажа и след него. Точна статистика за космическите количества алкохол, които се изпиват по морето, няма, а и не може да има. Но приблизителни сметки, направени на база брой почиващи туристи, сочат, че по Южното Черноморие всеки ден се изпива поне един средно голям басейн с алкохол. Макар и стряскащи, цифрите се намалени в пъти в сравнение с минали сезони. Преди COVID кризата такова количество се изпиваше само за ден в Слънчев бряг, а сега същото количество е за цялото Южно Черноморие.

Тази фрапантна разлика идва от отсъствието на чуждите туристи, които бяха "отличници" по пиене на твърдо гориво.

За разлика от тях българите пият значително по-малко или поне не се наливат до безпаметност. Родните летовници, които са основната част от почиващите по морето този сезон, не участват и в добре известните организирани запои, наречени Bar Crowl. Затова и потреблението на алкохол, особено твърд, е спаднало чувствително, твърдят запознати. Въпреки това стойностите на всекидневно изпитото отново са рекордни. Дори и най-порядъчните туристи си позволяват аперитив на вечеря, а повечето и по два. Това означава, че средно на човек се пада минимум по 100-200 грама твърд алкохол, а бирите се броят отделно.

В морските курорти по неписано правило открай време най-много се пие бира, на второ място са водката и уискито. Бирата продължава да държи първото място, но след COVID кризата водката и уискито отстъпиха второто място на ракията. Това отново е свързано с променения профил на туристите. Българите безспорно предпочитат нашенска сливова или гроздова в комплект със салата пред всичко останало.

Обществена тайна е, че в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг пиенето отдавна се е превърнало в масов спорт. Тук рядко идва някой, който е въздържател, и това правило остава валидно и след COVID кризата. През последните десетилетия Сънито се сдоби със световна слава и стана меката на алкохолния туризъм.

В момента по Южното Черноморие почиват над 300 000 души. Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то дневно се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи обаче консумират поне двойно, особено когато питиетата са ол инклузив и никой не им брои чашките. Встрани от всякаква статистика остава тихото пиянстване по хотелските стаи в стил „битов алкохолизъм”.

По един басейн на денонощие изпиват и гостите на Варна и курортите около морската ни столица.

Ако имаше начин, щяха да изпият не басейн, а цялото море, коментира ситуацията варненски експерт в туризма. Според бармани всеки гост в заведенията средно минимум на час изпива 100-200 грама концентрат и литър бира. Пресмятането на изпитите количества все пак е условно, но на всеки алкохолен турист край Варна за вечер (около 4 часа в бара) се падат средно по 10 грама концентрат на минута и по половин чаша бира. Някои обаче пият денонощно. В едно нощно заведение с около 200-300 места всекидневно се зареждат по около 20-30 кашона с концентриран алкохол, главно текила и водка, и поне 20 кега бира, разказват още работещите в бранша.