Нери Терзиева на сбогуване: Забранявам ви да плачете за мен - пазете децата, те са всичко!

Ексклузивно
19:15 - 02 Юни 2022
42652
Нери Терзиева на сбогуване: Забранявам ви да плачете за мен - пазете децата, те са всичко!

Голямата журналистка Нери Терзиева ни напусна тази нощ малко след като празнува своя 70-ти юбилей. Емблематичната водеща от златните години на БНТ знаеше, че си отива и в последните месеци отказваше публични ангажименти, а буквално миналата седмица отмени отдавна планирано интервю с популярен столичен седмичник. Преминалата през Възродителния процес и ноктите на ДС етническа туркиня си отиде в мир със света, а малко преди края е забранила на най-близките си да плачат за нея.

"Имах хубав живот, не съжалявам за нищо. Забранявам ви да плачете за мен, нашето поколение преживя много, но вече си отива и сигурно е за добро. Пазете децата, те са всичко на този свят" - с този завет си тръгна Нери.

50 истории от БНТ с 50 любимци - 24chasa.bg

С Асен Агов бяха прочутия Екип 2 на новините на БНТ. Конкурираха се за зрителската любов с Екип 1 на Емилия Иванова и Райчо Райчев (също вече покойник)

Борбената и целеустремена Терзиева винаги се размеква, когато става дума за деца. Там се крие и голямата несподелена драма на Нери, която тя рядко си позволява да прави публично достояние. Единствената дъщеря на журналистката е глухоняма по рождение и Терзиева води тежка лична битка, за да й осигури нормален живот. И постига пълен личен триумф - наследничката й завършва училище с пълно отличие, а след това и Зъботехника в Медицинския университет.

Целият юли БНТ припомня исторически събития за 60 г. на “По света и у нас”  - 24chasa.bg

Дебютира на екран като "Нели"

Нери е двигателят на безброй кампании за деца в неравностойно положение и хлапета, борещи се с тежки заболявания. През 2017-а година журналистката лично измоли от тогавашния премиер Бойко Борисов правителствения "Фалкон", за транспортира от Бургас до София момченце, което береше душа след усложнения от варицела.

На представянето на дебютната книга на екранния й партньор Асен Агов преди година и половина - здравословните проблеми вече взимат своето от борбената Нери

Иначе явната травма на Нери до последния й дъх си остана Възродителният процес и фактът, че повече от 3 десетилетия след насилственото прекръстване на мюсюлманите нито едно официално лице не понесе съдебна отговорност за гаврата. В Пловдив през 1985 г. красивата етническа туркиня Нериман става насилствено Нели и точно с това име зрителите за първи път я видяха на екран. Години по-късно Терзиева пише сценария за филма "Откраднати очи", който третира темата за насилствено на имената на турците у нас.

Да си припомним едно класическо издание на "По света и у нас" с Нери от 1991 г.: