Нетаняху иска посещение в Египет

Преговорите за потенциална визита се водят от месеци

Свят
16:16 - 03 Февруари 2021
1906
Нетаняху иска посещение в Египет

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху иска да посети Египет преди парламентарните избори през март, съобщава новинарският сайт “Walla”, цитиран от "Таймс ъв Израел".

Но президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси поставя условия за осъществяването на такава визита. Той иска от Нетаняху жест на добра воля към палестинците, такава като обявяване на подкрепа за решението за две държави, според двама израелски източници. Нетаняху е отхвърлил искането на Сиси.

От пресцентъра на израелския лидер отричат да е имало някакви условия за визитата.

Според информацията ходът е опит на Египет да впечатли администрацията на Джо Байдън.

"Президентът Сиси не го е грижа толкова много за палестинския въпрос, но знае, че Нетаняху търси възможност за предизборна снимка и се опитва да измъкне дипломатическо постижение от Египет", коментира израелски представител.

Преговорите за потенциална визита се водят от месеци. Визитата щеше да се осъществи през миналия месец, но Египет я отмени, след като стана ясно, че Израел ще проведе нови избори.

Последната визита на Нетаняху в Египет е през януари 2011 г., когато се срещна с тогавашния лидер Хосни Мубарак. През 2018 г. Нетаняху е бил на тайно посещение в Египет.