Нетаняху осъди бившия премиер Ехуд Олмерт за клевета

Съд в Тел Авив не прие твърдението на Олмерт, че той "откровено е изразил мнението си”

Свят
13:23 - 21 Ноември 2022
1214
Нетаняху осъди бившия премиер Ехуд Олмерт за клевета

Израелски съд прецени, че бившият премиер Ехуд Олмерт е отправил клеветнически твърдения по адрес на наследилия го на пост Бенямин Нетаняху и го осъди да изплати обезщетение на бившия лидер и на семейството му, предаде Асошиейтед прес. 

Делото за клевета, което беше заведено по-рано тази година, изправи Олмерт - единствения израелски премиер, влизал някога в затвора, срещу отстранения от политиката Нетаняху, който е най-дълго управлявалият израелски министър-председател. 

Нетаняху заведе дело срещу Олмерт заради коментари, направени миналата година след серия от неубедителни представяния на парламентарни избори. По онова време Нетаняху отхвърли призивите да се оттегли, докато не приключи делото срещу него за корупция. 

Съд в Тел Авив не прие твърдението на Олмерт, че той "откровено е изразил мнението си“, заявявайки, че Нетаняху има "налудно поведение“, а съпругата и синът му са "душевно болни“. Съдът прецени, че изказванията на Олмерт, направени в ефира на "Демокра Ти Ви“ през април миналата година, са клеветнически и разпореди на бившия премиер да изплати на Нетаняху и семейството му обезщетение в общ размер на 18 000 долара, както и да покрие разноските по делото. Олмерт има право да обжалва решението на съда.