Нетаняху за удара в Рафах , при който загинаха десетки: Беше трагична грешка

Тел Авив се сблъска с нарастваща международна критика заради войната

Топ
21:41 - 27 Май 2024
5855
Нетаняху за удара в Рафах, при който загинаха десетки: Беше трагична грешка

Израел се изправи пред нови критики за ударите в град Рафах в южната част на ивицата Газа, при които според местни здравни служители са загинали най-малко 45 палестинци, включително разселени хора от други части на анклава, живеещи в палатки, които са били обхванати от пожар. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е станала „трагична грешка“ и че Израел води разследване.

Тел Авив се сблъска с нарастваща международна критика заради войната, която води срещу „Хамас“, като дори някои от най-близките му съюзници, особено САЩ, изразиха възмущение от смъртните случаи сред цивилното население. Израел настоява, че се придържа към международното право, въпреки че е изправен пред най-висшите световни съдилища, един от които миналата седмица поиска от него да спре офанзивата в Рафах.

Израел съобщи, че разследва смъртните случаи сред цивилното население, след като нанесе удар по обект на „Хамас“ и уби двама високопоставени бойци. Снощното нападение, което се оказа едно от най-смъртоносните във войната, допринесе за това общият брой на загиналите палестинци във войната да надхвърли 36 000 души по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и невоенни лица.

В реч пред израелския парламент днес Нетаняху каза, че „въпреки максималните ни усилия да не пострада невинно цивилно население, снощи стана трагична грешка. Ние разследваме инцидента и ще получим заключение, защото това е нашата политика“.

Здравното министерство в Газа съобщи, че половината от загиналите при удара са жени, деца и възрастни хора.

Франция, която е близък европейски съюзник на Израел, заяви, че е „възмутена“ от насилието.

„Тези операции трябва да спрат. В Рафах няма безопасни зони за палестинските мирни граждани. Призовавам за пълно зачитане на международното право и за незабавно прекратяване на огъня", написа президентът Еманюел Макрон в социалната мрежа „Екс“.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето посочи, че бомбардировки като тази в Рафах ще имат дълготрайни последици за Израел.

„С този си избор Израел сам предизвиква омраза към себе си, която ще засегне неговите деца и внуци. Бих предпочел друго решение?", каза той пред италианския новинарски канал „Скай Ти Джи“.

Катар, който е ключове посредник между Израел и „Хамас“ в опитите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от палестинската групировка, каза, че ударите ще „затруднят“ преговорите.

Съседните държави Египет и Йордания, които сключиха мирни договори с Израел преди десетилетия, също осъдиха атаките в Рафах.