НЕВЕРОЯТНО: Лекар и бивш гард на НСО и възпитаник на ФБР стана депутатски съветник

Бойко Клечков от БСП нае човека с най-впечатляващата биография в целия парламент

Любопитно
18:00 - 05 Декември 2022
6943
НЕВЕРОЯТНО: Лекар и бивш гард на НСО и възпитаник на ФБР стана депутатски съветник

Кюстендилският депутат от БСП Бойко Клечков безспорно може да се похвали с единствения съветник - на конкретен народен представител, на цяла група или на комисия в НС - истински енциклопедист в сградата на Народното събрание, откри репортер на Lupa.bg.

Клечков е назначил за свое гуру в областта на вътрешната сигурност и обществен ред Божидар Чукурланов - мъж с впечатляваща биография. Оказа се, че освен като охранителен бос, владеещ тънкостите в опазването на сградно имущество, живот и здраве на отделни лица, включително с опит, придобит в школите на ФБР и британските служби, той е известен и като лекар. 

Справка на медията ни разкри, че всъщност кариерата на новия депутатски съветник започва не от НСО, където също е бил в продължение на няколко години, а именно от докторския кабинет. 

64-годишният д-р Чукурланов и досега е шеф на отдел "Информация, координация, охрана и сигурност" на най-старата болница в страната - "Александровска", ако се съди по информация на сайта на болницата. 

Преди това е бил служител на МВР, при това в продължение на близо 15 години. А преди да се озове в системата, е бил гард и в НСО. 2 години по-късно заминава за курс в централата на ФБР във Вашингтон. 

Първата му кариера обаче е лекарска. Завършва клинична радиобиология, специализира в областта на радиационната защита с конкретен интерес в лечението на Лъчевата болест, включително и на терен - в АЕЦ-а, както и проучвания на рудници за уранодобив. Член е и на ТЕЛК по болести, причинени от йонизиращи лъчения, особено ценна част от биографията му, предвид непрекъснатите опити на Русия да сплашва Запада и Украйна с изстрелването на ядрени глави. 

За да е пълна биографията на енциклопедиста, е редно да се отбележи, че преди всичко това той придобива диплома и по теория и история на дипломацията и международните отношения.

И сега, забележете, през 2002 г. е курсант в Международната академия по провоприлагане в Розуел, САЩ, а преди това придобива опит и в тренировъчния център за специални операции в Уейксфийлд, Англия, както и специализация в химическия факултет на университета в Лийдс.  

А за капак, д-р Чукурланов е и преподавател в частната гимназия на тамплиера ген. Румен Ралчев "Св. Георги Победоносец" в направлението "Лична защита". 

На основната снимка: Бойко Клечков