Невиждана дискриминация на неваксинираните във Франция

Френският президент Макрон не счита неваксинираните за граждани

Новини
20:13 - 15 Януари 2022
3405
Невиждана дискриминация на неваксинираните във Франция

Правителството на президента Еманюел Макрон обеща да стъжни живота на неваксинираните французи. Той подчерта, че „това ще е стратегия на правителството до край“, каквото и да значи това. За пръв път европейски лидер си позволява да говори, че зеленият сертификат и мерките срещу ковид са насочени да „натиснат“ неваксинираните.

Нещо повече, в интервюто Макрон пред "Паризиен" той обяви тези, които не са си сложили „ваксина“, за неграждани.

„Аз няма да ядосам френските граждани, но колкото до неваксинираните, аз наистина искам да ги ядосам", заяви държавният глава.

В първите дни на новата 2022 г. здравният министър Оливие Веран алармира, че са наложителни спешни действия, предвид рекордните данни за заболеваемостта във Франция, като се отчитат най-високите стойности, публикувани от началото на пандемията. Всичко това се случва на фона на почти 90% ваксинирани с две дози французи. Правителството предвижда влизането в сила на задължителния ваксинационен паспорт от 15 януари.

След три дни на разгорещени дебати френските депутати приеха на първо четене законопроекта за засилване на инструментите за управление на здравната криза. Доста по-рестриктивен за неваксинираните, ваксинационният паспорт ще замени здравния пропуск. Правителството увеличава натиска си върху 5 милиона неваксинирани французи, на възраст над 12 години, като ги лишава от достъп не само до развлекателни дейности, ресторанти, кина и други, но даже до обществения транспорт. На всичкото отгоре отрицателните тестове и преболедуването няма да бъдат сред основанията за достъп, освен когато става дума за такъв до здравни заведения и здравни услуги.

По време на обсъждането на ускорената процедура за приемане на законопроекта за инструментите за справяне с кризата министърът на здравеопазването беше остро критикуван от опозиционните депутати във връзка с неприложимите и абсурдни регламенти, налагани на училищата. Жан-Люк Меланшон потърси сметка защо нищо не е направено за набавянето на пречистващи въздуха апарати в училищата. Според него коренът на кризата е в напускането на болничен персонал заради зададения краен срок, в който да бъдат уволнени неваксинираните болногледачи, което още повече е задълбочило кризата.

Депутатът и журналист Франсоа Руфен изложи данни от годишните статистики за здравните заведения, като обяви, че са били закрити 4 900 легла през 2017 г., 4 200 през 2018 г., 3 100 през 2019 г. и 5 700 през 2020 г., а рекордът в закриването на тези легла е именно в годината на ковид кризата. Според Руфен единствената летва, която министърът е вдигнал, е тази на контрола, а това служи единствено за разделянето на французите и търсенето на изкупителна жертва.

Президентът на френския съвет за ориентиране към стратегията за ваксини Ален Фишер с „голямо съжаление посрещна новината„, че ще е необходимо съгласието на двамата родители, а не само на единия, за да бъде ваксинирано срещу ковид дете на възраст от 5 до 11 години, по искане на Държавния съвет. Така нареченият „Господин Ваксина“ отбеляза: „Аз мисля, че това е жалко и е препятствие, което леко драматизира концепцията за ваксинация“.

Две трети от родителите (67%) на деца от 5 до 11 години не са съгласни децата им да бъдат ваксинирани според сондажите. Ваксинацията за тази възрастова група започна през декември, но напредва изключително бавно заради голямото нежелание от страна на родителите. Майките /като родител/ са с по-голям дял от несъгласните спрямо бащите (76% майки срещу 54% бащи от общия брой несъгласни родители).

Двоен стандарт – ваксинационен паспорт да не важи за депутатите, сред които също има неваксинирани
След цялото напрежение с въвеждането на ваксинационния паспорт и несправянето с ковид кризата се оказва, че такъв паспорт няма да се изисква от депутатите. Дали това не е противоконституционно? Както обясни Жан-Пиер Пон, докладчик на Комисията по конституционно право, законодателство и обща администрация на френската република: „Да не забравяме, че тези депутати представляват народа, от който 5 милиона неваксинирани. Ето защо конституционността на мярката, представена в това изменение, ми изглежда много крехка.“

Рекордният скок на заболеваемост при 90% ваксинирани във Франция поставя много въпроси за ефективността на ваксините.