Невиждана от 50 години ниска безработица в САЩ

Спрямо септември миналата година средното почасово възнаграждение е нараснало с 2,9 на сто

Свят
17:36 - 04 Октомври 2019
2212
Невиждана от 50 години ниска безработица в САЩ

Безработицата в САЩ се е понижила през септември до нов 50-годишен минимум от 3,5 процента, като работодателите са създали 136 000 работни места, успокоявайки притесненията на финансовия пазар, че забавящата се икономика е на ръба на рецесия на фона на продължаващите напрежения по отношение на търговията, съобщават "Асошиейтед прес" и "Ройтерс". 

Американското министерство на труда уточни, че въпреки изключително ниската безработица, която е намаляла в сравнение 3,7 на сто през август, средното почасово възнаграждение леко се е понижило. Спрямо септември миналата година средното почасово възнаграждение е нараснало с 2,9 на сто спрямо темпа на растеж от 3,4 на сто, отчетен в началото на годината.

Наемането на служители тази година е по-бавно, тъй като на фона на засилването на търговската война между САЩ и Китай световният растеж се забави, а компаниите намалиха инвестиционните си разходи.

През последните три месеца наемането все пак е било на ниво средно 157 000 души, което е достатъчно за постепенно понижаване на безработицата.

Безработицата сред хората с латиноамерикански произход е намаляла до 3,9 на сто - най-ниското равнище в историята на статистиката, която се води от 1973 година.