Невяна Митева - полковник и майка на три деца (СНИМКИ)

Новини
19:20 - 14 Октомври 2021
24248
Невяна Митева - полковник и майка на три деца (СНИМКИ)

Невяна Митева е силната и волева жена, която застава до кандидата за президент - проф. Анастас Герджиков. 51-годишната дама се впуска в надпреварата за "Дондуков" 2, като кандидат за вицепрезидент.

Малко хора са запознати с живота й и миналото на русокосата добричлийка.

Тя завършва НСА и е едно от големите имена в родното плуване. Любопитен факт е, че републиканските й рекорди с ЦСКА все още стоят непокътнати. Тя притежава най-добрите времена на 200 м бътерфлай. Рекордът й в 50-метров басейн е 2:13,69 мин. и е поставен на 15 юли 1988 година В София.

На същата дистанция, но в 25-метров басейн, нейното върхово постижение е 2:12,94 мин. и датира от 18 март същата година в Благоевград.

Митева, заедно с Мария Кочева, Антоанета Струменлиева-Бонева и Наталия Христова, държат рекорда на 4 по 100 м съчетано плуване в късия басейн с време 4:13,79 мино, поставен на 10 декември 1989 година в Сабадел, Испания.

На 18 години Невяна Митева участва и на Олимпийските игри в Сеул на щафетата 4х100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-то място в крайното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава 12-та в света. Още преди Игрите в Сеул тя е Заслужил майстор на спорта.

Заради заслугите й в Олимпийските игри, тя е произведена в офицер и по-късно е изправена пред избора дали да продължи със спорта или във военната професия. И избира второто.

През 1989 година постъпва в армията. Между 1998 и 2000 години тя е заместник командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

След това служи като PR специалист и специалист "Човешки ресурси" във ВВС.

През 2005-та става първата жена, завършила специалност "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили" във ВА "Г. С. Раковски".

Между 2007 и 2009г. отговаря за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб. След това е назначена за главен експерт "Двустранно сътрудничество и регионални инициатив" в Дирекция "Отбранителна политика" на Министерство но отбраната.

Полк. Невяна Митева е бивш председател на Сдружението на жените военнослужещи и настоящ зам.-шеф на организацията. Била е координатор по равнопоставеността и председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността - 2015-2017.

Съпругът на Невяна Митева е ген.-майор Явор Матеев, който е 53-годишен военен парашутист - командир на бригада "Специални сили" от 2015 до 2019 година, когато става командир на Съвместното командване на специалните операции.

Двамата, с Матеев, който е и много голям привърженик на ЦСКА и не изпуска мач на армейците, имат три деца. Те са и голямата гордост на семейството.

Митева решила да се включи в изборите, защото вярва, че е дошло време за обединение.