Незаконна тръба от яз. „Студена”? Глупости!

Река Струба била замърсена от бившия комбинат „Ленин“, търсят шефа на фирмата

Общество
10:18 - 02 Декември 2019
1566
Незаконна тръба от яз. „Студена”? Глупости!

Няма незаконна тръба от яз. „Студена”, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември.

Радомир може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомени за такава, уточни министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира проверка на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв.

Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”.

Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%, каза още екоминистърът.

Той коментира и замърсяването на река Струма от миналата седмица, когато потече ръждиво-кафява край Перник. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат „Ленин” – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.

Проверката за разкопаването на коритото около река Вит, показала, че има нарушение „Хидрсотрой”, които били наето от областния управител да разчистват, но не поискали разрешение от Басейнова дирекция. Фирмата е глобена, засега не е обжалвала, уточни екоминистърът.