Независимата експертиза брани Местан , виновни са пътните знаци!

Новини
18:35 - 16 Април 2019
2241
Независимата експертиза брани Местан, виновни са пътните знаци!

Независимата експертиза, която разследва инцидентът с Лютви Местан, е категорична, че на мястото на катастрофата, в която загина бебе, знаците на пътя не отговаряли на изискванията. 

Днес експерти на Института по пътна безопасност анализират пътния участък, на който стана катастрофата с участието на Лютви Местан. „От това, което се вижда на първо четене – има несъответствия между инфраструктурата и нормативните изисквания – височината на пътните знаци не отговаря на нормативните изисквания". Това коментира пред Би Ти Ви Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Островчето в самото кръстовище трябва да бъде повдигнато спрямо нормативните изисквания и да бъде бордюр, а то с маркирана боя, не запазва водачите. В участъка няма ограничение на скоростта в района на кръстовището.

Почти навсякъде в нашата пътнотранспортна мрежа имаме ограничения, когато наближаваме кръстовища. В този участък няма. Има още неща, които са като несъответствия. Нашите експерти ще изготвят доклада и ще го сведем до знанието на всички”. Това не се прави, за да се уязви някой, а да се коригира транспортната система и да бъде приведена в безопасност, допълни той. "От всяка катастрофа трябва да взимаме поука. Институтът за пътна безопасност изследва пътната среда след всяко по-тежко пътнотранспортно произшествие, което предизвиква обществено внимание. Такова изследване на пътната среда при тежки ПТП-та е европейска практика. То се прави, за да видим възможно ли е да променим пътната среда, така че хората,когато допускат грешки, да не загиват", каза още експертът.