Нидерландия ни изпраща изтребители F-35

Актуални новини
21:15 - 23 Февруари 2022
3583
Нидерландия ни изпраща изтребители F-35

"Току-що решихме да осигурим изтребители F-35 за подаване на спешни предупреждения от България в отговор на руската заплаха", това съобщи нидерландският премиер Марк Рюте на събитие, посветено на бъдещето на НАТО.

"Трябва да поддържаме силата на алианса, в НАТО стоим като един. Днес е ясно, че имаме нужда от стабилен и обединен съюз, и отговорността за това е наша", добави той.

"Трябва да започнем от това страните ни да бъдат силни и да споделят отговорността, да имат съответните въоръжени сили. Нидерландия приема сериозно това задължение", заяви Рюте.

Припомняме, че американските военновъздушни сили признаха миналата година за провал програмата F-35, която в продължение на десетилетие беше единственият опит да се замени основния американски изтребител F-16.

"На фона на нарастващата конкуренция дизайнът на F-35 е бил значително сложен, което е забавило развитието, увеличило е разходите и е намалило надеждността на проекта. В резултат на това ръководителите на ВВС е трябвало да приемат факта, че не могат да компенсират изпитаните във времето F-16 с F-35, написа „Форбс“.