Нидерландия ще прати на Украйна 18 изтребителя Ф-16

Украйна
15:40 - 22 Декември 2023
3288
Нидерландия ще прати на Украйна 18 изтребителя Ф-16

Нидерландия ще изпрати 18 самолета F-16 в Украйна, за да помогне на Киев във войната, подпалена от Русия през февруари 2022 г. Нидерландското правителство вече беше обещало на украинската армия да достави модерните американски изтребители, но до днес (22 декември) не беше известно колко от тях ще заминат на изток.

Нидерландия разполага с общо 42 броя F-16, от които 24 в момента все още се използват. Нидерландските военновъздушни сили преминават към F-35, така че F-16 вече не са им необходими, пише местното издание RTL Nieuws.

По-рано тази година Нидерландия вече се съгласи да предостави 18 изтребителя F-16 за обучение на украински пилоти. Самите украински военновъздушни сили летят на съветски МиГ-ове, така че пилотите трябва да преминат през специален курс, за да управляват самолетите американско производство.

Украинските пилоти се обучават в новосъздаден европейски център за обучение в Румъния.

След това те ще могат да защитават украинското въздушно пространство от руски атаки с F-16.

Дания и Белгия също обещаха на Киев да доставят изтребители, като вече е ясно, че Украйна ще получи първите бойни самолети през пролетта на 2024 г. - от Копенхаген. Белгийската доставка е насрочена за 2025 г.

Все още не е ясно кога точно самолетите от Нидерландия могат да заминат за Украйна. За износа на военни стоки се изисква разрешение, за да се предотврати нежелана употреба.

Освен това украинците трябва да са подготвили инфраструктурата си за F-16. Например, изтребителите трябва да могат да бъдат поддържани там и да имат достъп до подходящи оръжия.