САЩ пращат още изтребители F-15 и F-35 в Близкия изток

Свят
11:34 - 09 Октомври 2023
2369
САЩ пращат още изтребители F-15 и F-35 в Близкия изток

САЩ започват да разполагат още повече изтребители в Близкия изток като част от план за укрепване на американските сили в региона заради войната в Израел. Това съобщава американски служител пред CNN.

Този ход на Вашингтон ще включва изпращане на изтребители F-35 и F-15 - два от най-мощните елемента за атаки "въздух-въздух" и "въздух-земя" във Военновъздушните сили на САЩ.

Въпреки че точният брой на самолетите не е ясен, служителят заяви пред CNN, че вероятно към региона ще се насочат около 20-25 изтребителя.

Целта на разполагането на допълнителни изтребители е да се възпре всяка иранска агресия или разширяване на бойните действия извън границите на Израел, казва източникът.

Уолстрийт джърнъл съобщи, че има данни за това как Иран е подкрепил "Хамас" преди нападението срещу Израел по суша, море и въздух в събота.

По-рано в неделя министърът на отбраната Лойд Остин обяви, че САЩ ще увеличат ескадрилите си с изтребители в Близкия изток под ръководството на Централното командване. В допълнение към F-35 и F-15 ще бъдат подсилени и ескадрилите F-16 и A-10 в региона, добави шефът на Пентагона.

Изтребителите F-35 бяха разположени в региона в средата на юли в отговор на иранската агресия в Ормузкия прото, който е много важен воден път в Близкия изток. Самолетите бяха напълно разположени само преди дни, но още изтребители от пето поколение ще се насочат към региона след ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" и опасенията, че той може да се разрасне в регионална война.

В края на март САЩ изпратиха ударни самолети А-10 в региона след засилената иранска агресия срещу американските сили в Сирия. След това самолетите А-10 бяха пренасочени към наблюдение на Ормузкия проток след поредица от опити за превземане от ирански морски сили.