Нидерландия забранява използването на райски газ

Той придоби популярност в клубовете, нощните заведения и фестивалите

ЕС
16:19 - 15 Ноември 2022
1729
Нидерландия забранява използването на райски газ

Правителството на Нидерландия забранява използването на азотен оксид, известен като райски газ, заради риска за здравето сред младите хора, съобщава Би Би Си. 

Забраната влиза в сила от 1 януари 2023 г., след тази дата продажбата, купуването и притежанието му ще стане незаконно. Райският газ ще може да се използва само за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост.

Властите смятат, че забраната ще доведе до спад на пътнотранспортните произшествия, причинени от газа. 

Според екипа за наблюдение на пътната безопасност райският газ е виновен за 1800 катастрофи в Нидерландия през последните три години. 

Райският газ придоби популярност в клубовете, нощните заведения и фестивалите. Често той се използва и в комбинация с наркотика екстази или кетамин, който се използва за лечение на депресия. Продава се предимно в малки метални туби, а след това с газа се пълнят балони.  

Райският газ е съставен от диазотен оксид, познат е от повече от 200 години. Газът е безцветно вещество с леко сладникав вкус, но за да е още по-сладък, в някои случаи допълнително го обогатяват с вкус на ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. В някои държави този газ се използва в медицината като упойка при хирургични интервенции, но само ако е смесен с кислород. В други държави е напълно забранен. 

Той има приложение и в хранителната индустрия - като пропелент в аерозолни флакони със сметана. Функционален е и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. Разпространението му е легално не само в България, а и в повечето страни.