Ники Кънчев с трогателни думи за отишлия си барабанист на "Ахат"

Песен на рок групата се оказа пророческа за Юрий Коцев, който почина само на 58 години

Култура
17:15 - 09 Октомври 2024
8812
Ники Кънчев с трогателни думи за отишлия си барабанист на "Ахат"

Журналистът и приятел на починалия барабанист Юрий Коцев – Ники Кънчев написа във фейсбук един от най-трогателните постове в памет на музиканта. Един от легендарните барабанисти на група „Ахат” - Юрий Коцев почина внезапно вчера едва на 58 години. Близките и приятелите на даровития музикант и продуцент са шокирани от тъжната вест. Юрий Коцев най-вероятно е бил покосен от сърдечен удар.

„Дали наистина думите в прекрасната „Монолог” на „Ахат” не са били пророчески”, попита Кънчев.

„Времето лети безпощадно
бързо остаряваш ти
А миг след това замръзваш
и в някой прекрасен слънчев ден
земята грабва те в плен
Леден полъх и безкрайна тъмнина
Ти си живял щастлив или не
всичко било е в твои ръце
Дали успял си да постигнеш нещо ти...”

„Да, Юрка ти успя да постигнеш мноогооо. С идеите ти - твоите и на другите момчета от „Ахат” променихте ритъма на българската рок музика. С „Черната овца”, „Земя на слепци”, „Походът” и още и още велики песни, които създадохте заедно. И какво? Вярно ли, че „земята грабна те в плен”? Само на 58 години!!! Бог да го прости Юрий Коцев. Музиката на „Ахат” ще е вечно жива!”, написа Ники Кънчев.


„Скъпи приятели, почина Юрий Коцев. Дългогодишен наш колега, приятел и основен член на АХАТ. Ще го помним като неделима част от всичко, което постигнахме и преживяхме заедно през годините. Съболезнования на семейството и близките. Светъл път, Юрка”, написаха вчера от групата във фейсбук профила си.

Юрий Коцев е роден през 1966 г. и е създател на музикалната група, основана през 1986 г. Най-големият хит на „Ахат“ – „Черната овца“, е определен от редица класации и за най-добра българска рок песен. Юрий беше част от бандата до 2013 г. Преди 6 години барабанистът претърпя тежка лична загуба – 28-годишният му син Мартин почина внезапно в съня си. Бащата явно не е могъл да преодолее огромната загуба на детето си, споделиха близки на Коцев.

Поклонението пред Юрий Коцев ще бъде на 11 октомври, петък, от 13,30 часа в частния гробищен парк в Бояна, съобщиха пред Lupa.bg от семейството на музиканта.

Lupa.bg изказва съболезнования на семейството и на близките на Юрий Коцев. Светла памет!