Никой не знае колко са енергийно бедните

Актуални новини
12:51 - 30 Юли 2024
806
Никой не знае колко са енергийно бедните

Все още няма яснота, колко от потребителите на електроенергия попадат в категорията "Енергийно бедни" за да може от началото на 2026 година, за когато е планирана либерализацията на пазара на ток за бита, спрямо тях да  се прилагат мерки за защита.


От икономическия и социален съвет излязоха с анализ, в който се казва, че при излизането на свободния пазар на ток част от потребителите могат да загубят благосъстояние. Един от авторите Богомил Николов коментира пред "Хоризонт".


"Законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това обаче все още не е свършено. На първо място, Социалното министерство трябва да изготви такъв регистър. За да се случат ефективни политики, трябва да има координация и с други. На първо място, това е Министерството на енергетиката".

По данни на Евростат от 2022 година, България е на първо място сред страните от Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл - над 20% от домакинствата. Общият брой битови клиенти през 2022 година надхвърлят 4 664 000 и те ще трябва да сключат договори с търговци, което също крие рискове от злоупотреби.

"Цените за всеки един от нас ще бъдат различни, защото ние ще имаме различни договори. Някои потребители може и да извлекат ползи от този процес, а други - да попаднат в капаните на недобросъвестни търговци".

Затова се настоява държавата да разработи типови договори, а също пределните цени на електроенергията да продължат да се определят от КЕВР, а не от правителството, като така регулаторът ще запази контролната си функция и ще може да отнема лицензи на недобросъвестни търговци на ток.