Никол Пашинян: Армения се нуждае от мир

Свят
17:13 - 21 Септември 2023
1363
Никол Пашинян: Армения се нуждае от мир

Армения трябва да бъде "свободна от конфликти" в името на своята независимост, каза премиерът Никол Пашинян на своите сънародници в четвъртък, след като арменците в отцепилия се регион Нагорни Карабах се предадоха в сряда под военния натиск на Азербайджан, предава Ройтерс.

Падането на Карабах, регион, който етническите арменски сепаратисти контролираха в продължение на три десетилетия с подкрепата на Ереван, предизвика призиви в Армения за оставката на Пашинян.

"Днес живеем в трудни времена, страдайки от неописуемо физическо и психологическо страдание", каза Пашинян в телевизионно обръщение по случай деня на националната независимост на Армения, в което не спомена пряко Нагорни Карабах.

Армения се възползва от демокрацията, върховенството на закона и принципната антикорупционна политика, но също така се нуждае от мир, каза Пашинян.

"Мирът е фактор, който осигурява и гарантира сигурност, както и независимост и суверенитет", каза той.

"(Армения) трябва да поеме по този път в името на независимостта, в името на държавността, в името на бъдещето", добави той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза в сряда, че цени факта, че Армения - която имаше малко възможности - не се е опитала да се намеси в светкавичната офанзива на Баку. Алиев каза, че това ще премахне пречката пред по-широките мирни преговори между двете съседни страни.

Пашинян през 2020 г. ръководи война, в която увереният в своето превъзходство и по-добре въоръжен Азербайджан пое контрола върху части от територията, контролирана преди това от сепаратистите, полагайки основата за превземането на целия регион тази седмица.