Никола Минчев: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ може да се събере, ако отсътват депутати

Въпреки, че от неговата коалиция са против мандата на първите, депутатът от ПП-ДБ смята, че трябва да има редовно правителство

Новини
09:28 - 21 Май 2023
3326
Никола Минчев: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ може да се събере, ако отсътват депутати

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове за реализация, гледайки разговорите, които ГЕРБ-СДС водеха с ДПС, „Има такъв народ” и БСП. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от БСП казаха, че спират разговорите. Това може да е случайно събитие, но по-скоро се съмнявам. Това коментира по НОВА депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Той смята, че страната има нужда от редовно правителство. От ПП-ДБ обаче категорично затварят вратата за подкрепа на правителство с първия мандат. „Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще подкрепи, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел”, заяви Минчев, който също ще гласува „против”.

Въз основа на вече заявената подкрепа за първия мандат от ДПС и ИТН, според него шансовете за реализиране на папката не изглеждат особено големи. „Това са 116 народни представители. Те не са достатъчни. Не ми изглеждат добри перспективите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица”, е мнението му.

По думите на Минчев подкрепа обаче може да дойде под друга форма - отсъстващи депутати, които да свалят необходимия брой гласове, за да бъде избран кабинет. „За да стане през липсващи народни представители, това трябва да са девет души. Струва ми се сложно, но да видим”, коментира той.