Никола Стоянов: Раздадени са 10 млрд. лв. на бизнеса

Това е компенсация за скъп ток, по-ниските цени на електроенергията означават по-стабилна икономика, обясни министърът на икономиката

Новини
15:25 - 28 Декември 2022
3145
Никола Стоянов: Раздадени са 10 млрд. лв. на бизнеса

Над 10 млрд. лева са дадени на бизнеса през тази година като компенсации заради скъпия ток. Това посочва министърът на икономиката Никола Стоянов в писмен отговор на въпроса на депутата Георги Самандов. Мярката била важна, за да запази конкурентоспособността на българските предприятия.

По-ниските цени на тока за бизнеса осигуряват по-стабилна икономическа обстановка, посочва Стоянов. В отговора на министъра се дават и данни в подкрепа на това твърдение, както и за основни индикатори на икономиката след започването на войната в Украйна.

През първото и второто тримесечие на тази година БВП се е увеличил съответно с 5,2 и 4,6% на годишна база. През третото тримесечие имало забавяне до 3,3 на сто - за сравнение средното нарастване в ЕС било 2,4%.

По отношение на безработицата се наблюдавал значителен спад до 4,3%. Догодина се очаква тя да е 4,5%, но можело да бъде и доста по-малка, посочва Стоянов.

Промишлеността също е успяла да се възстанови след пандемията, става ясно от предоставените от министъра данни. След свиването на производството през 2020 г. с 6,2% през следващата и тази година има нарастване съответно с 9,2 и 15,8%. Ръстът в преработващата промишленост също бил добър - 14.7% в периода януари-октомври 2022 г.

Стоянов казва още, че има нарастване и при чуждите инвестиции. Според представената от него информация през 2020 г. те се увеличават до 4,8% от БВП, което прави 2,975 млрд. евро. През миналата година обаче са двойно по-малко - 1,205 млрд. евро. За 2022 година се връща положителната тенденция и за деветте месеца на годината чуждите инвестиции са 1,468 млрд. евро, или 1,9% от БВП.

По аналогичен начин се е развила и външната търговия на страната. През 2020 г. имало значителен спад на износа с 6,3%, а на вноса с 8,9%. През 2021 г. двата показцателя вървят нагоре - с 24,9% нараства износът, а вносът се увеличава с 27,6% поради възстановяването на пазарите. Почти двоен е ръстът за тази година, като износът нараства с 40,8%, а вносът с 45,9% за периода януари - октомври.

Според икономическия министър тези данни ясно показвали, че икономиката има растеж, но инфлацията остава проблем, който все още не е решен.

Според анализа през следващата година може да се очаква нейното значително свиване до 6,4%. През тази година инфлацията е малко под 17% заради войната в Украйна, заради която са поскъпнали значителното всички стоки и енергоносителите.

Стоянов посочва, че за пълното овладяване на инфлацията ще е нужно още време и политика на държавата за справяне с високите енергийни цени.