Николай Кокинов : Сарафов е добре приет сред прокурорите

Прокурорската част от съдебната система се успокои с избора му за изпълняващ длъжността, коментира бившият градски прокурор

Топ
08:47 - 11 Октомври 2024
6852
Николай Кокинов: Сарафов е добре приет сред прокурорите

Не мисля, че г-н Сарафов е проблема като личност и магистрат. Познавам го от около 20 години, него и съпругата му. Той е прокурор от кариерата, добре приет сред колегите си. Няма нищо лошо в това, че са го номинирали, тъй като в момента като че ли се успокои прокурорската част от съдебната система с избора му на изпълняващ длъжността - това коментира бившият градски прокурор на София Николай Кокинов за номинацията на и.ф Борислав Сарафов за титуляр за длъжността.

Борислав Сарафов

Кокинов разказа, че има "някакво затишие" в прокуратурата и предположи, че може да има липса на желаещи за поста или пък липса на желаещи да номинират. Сарафов получи номинацията си вчера сутринта на заседанието на Пленума на ВСС. Той бе издигнат от трима членове на колегията, колкото е минимумът по закон - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов.

Има какво да спъне процедурата, но стигне ли се до датата 16 януари и още има един кандидат, няма какво да я спъне, коментира Величков. Той посочи, че това може да се направи от Народното събрание, ако вземе решение да избере нов състав на Висшия съдебен съвет или чрез промени в Закона за съдебната власт, които да забранят избора на нов главен прокурор от състав на ВСС с изтекъл мандат, коментира пред Нова тв адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки".

Той припомни думите на Сарафов от май 2023 г. в интервю за Би Ти Ви, в което каза, че смята да остане на поста си в Националната следствена служба и че не иска да става главен прокурор.