Николай Малинов арестуван за шпионаж

Политика
18:35 - 09 Септември 2019
10704
Николай Малинов арестуван за шпионаж

Председателят на Национално движение „Русофили” Николай Малинов също е задържан по разследването за шпионаж, предаде "24 часа". Бизнесменът и бивш народен представител е начело на русофилите от няколко години. Два пъти е избиран за народен представител.

В ареста с обвинение е секретарят на най-голямата неправителствена организация Юрий Борисов, бивш главен редактор на вестник "Дума" и бивш депутат  в три парламента.

Заедно с тях е отведен и зам.-председателят на движението Милен Чакъров. Още не се знае дали на Чакъров и Малинов са повдигнати обвинения по чл. 105 от НК, който предвижда затвор от 5 до 15 г. лишаване от свобода. Разпитвани са повечето от зам.-председателите в Национално движение "Русофили", но само като свидетели.

"Това е пропагандна акция. Шпионаж в полза на Русия е просто смешно. Дългосрочната цел е да се отврати българския народ от Национално движение "Русофили". Ние поддържаме нормални отношения с една велика страна, която ни е освободила", каза пред "24 часа" Владимир Чучуев, който е един от зам.председателите на движението.

От прокуратурата отказват да коментират арестите.

На снимката: Николай Малинов подарява икона на премиера Бойко Борисов