Николай Малинов: Подсъдимо ли е да правиш партия?

Новини
09:06 - 11 Септември 2019
3564
Николай Малинов: Подсъдимо ли е да правиш партия?

Такива обвинения, каквито сега имам, за последен път са повдигани през 1978 година. Това заяви председателят на движение „Русофили” и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов. 

Все пак и в Библията, и по закон те съдят за дела. Може да искам и вятърни мелници да направя. Това, че предлагаш някаква идея за подкрепа и не те подкрепят, не мисля, че е подсъдно. Така бившият издател на вестник "Дума" коментира пред bTV твърдението на прокуратурата, че Малинов е предлагал през генерал Леонид Решетников на приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев да вземе безвъзмездно активи за над 500 млн. евро, сред които Vivacom, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", както и медийната група на ТВ7, с цел да не бъдат в ръцете на българската държава. 

Малинов обаче призна, че със своя "руски партньор" обсъждали подобен на огласения от прокуратурата сценарий за развитие – създаване на медийна група, в телевизионния бранш, и след това създаване на политически проект. Освен това, той запознал Малофеев с Цветан Василев, като поводът за запознанството бил, защото банкерът "останал на улицата" и търсел подкрепа да се защити и да защити семейството си от "влиятелни кръгове в Русия". Малинов обаче нападна Цветан Василев, че се отметнал от поети ангажименти спрямо хора в Русия, с които бившият издател на вестник "Дума" го свързал. Той добави, че се отказал от ТВ7 заради Цветан Василев и неговото отношение.

"Аз с тези хора си говоря за културни, духовни неща, не за бизнес", смени накрая леко плочата Малинов. Той не видя запознаването на Цветан Василев с Малофеев като акт на намерение да се променя геополитическият курс на България през съмнителни бизнес инициативи. Той не отрече, че се познавал с Леонид Решетников - той се познавал с баща му, но проф. Станилов, депутат от "Атака", го запознал с пенсионирания вече генерал. Малинов призна и, че дал телефона на Решетников в БСП, но не той организирал срещата на Корнелия Нинова с генерала, на която, по неофициална информация, се е решило Румен Радев да стане кандидат за президент.

И не се съгласи, че хора като Решетников определят кой да е президент на България, но не отговори първоначално пряко защо на Решетников му трябва да знае какви са нагласите в България кой да е президент - предвид социологическо проучване във в. "Дума". 

След повтаряне на въпроса, Малинов обясни, че на Решетников това му е работата, защото е анализатор и такива проучвания се правят и от САЩ, и от ЕС, и "няма нищо лошо". Не съм правил срещи, не съм организирал проучвания, а Руският институт за стратегически изследвания е държавна структура в Русия. 

На директен въпрос действал ли е като шпионин в полза на две руски организации, Малинов отговори, че тази теза за него е много обидна. Той обяви, че се е посветил на русофилството, защото било планетарна идея. Малинов приравни русофилството, което тръгнало от България, с цивилизационни процеси като например въздхода на Византийската империя. Той призна, че познава Малофеев, познава и Александър Дугин и имали общи идеи, но не мразел България. Получавам съм пари от "Россиская газета" и съм си плащал данъците за това, каза още Малинов, който служел на каузи. "Ако някъде има счетоводни или друг тип грешки, това не е моя работа", защити се той. И отрече, да е получавал пари от Константин Малофеев, като уточни, че нямал представа какви са отношенията на олигарха с негови познати, какви заеми и кредити си разменяли.

Не знам да имаш намерения да правиш партия да е подсъдно, подчерта Малинов и каза същото за желанието му да прави полителевизия, като даде за пример сътрудничеството си с Russia Today – една от руските медии, считани за рупори на режима на Кремъл. Бившият издател на "Дума" подчерта, че всичко е било публично. 

Малинов сподели, че при задържането му и обиска на жилището му към него се отнасяли много внимателно. "Полицията се държи много човешки според мен", каза бившият издател на "Дума" и определи условията в ареста като скромни, но било "чисто". "На прокуратурата предстои да ги докаже тези неща, но не мисля, че ще се справи", смята Малинов. Стана ясно и, че Русия вече е изпратила дипломатическа нота заради задържането на Николай Малинов, както и на Юрий Борисов и Милен Чакъров, които също са част от ръководството на "Русофили”, пише Actualno.com