Извънредно: Обвиниха Николай Малинов, изгониха Решетников

Топ
14:25 - 10 Септември 2019 (обновена)
13067
Извънредно: Обвиниха Николай Малинов, изгониха Решетников

Бизнесменът и председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а руският гражданин и бивш шпионин на КГБ Леонид Решетников получава забрана да влиза в България за срок от 10 години. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция днес.

Малинов е бил задържан вчера, навръх знаковата дата 9 септември. Той вече е обвиняем, а днес е освободен с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Малинов е бил свързан с политически организации в Русия. Цацаров цитира две такива - "Двуглав орел" и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Двете организации са свързани със загадъчния руски ген. Леонид Решетников. Неговата забрана е за 10 години.

Според Цацаров, Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане. А в хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари. На пресконеференцията на прокуратурата, МВР и ДАНС Цацаров обяви, че ще оповестят само това, което може да бъде съобщено на този етап, а на допълнителни въпроси няма да отговарят.

До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система, прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщи главният прокурор Цацаров. В резултат са събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства "от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи". По този начин "се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика" каза Цацаров. Той уточни, че обвинението към Николай Малинов е по чл. 105, алинея 1 от НК, "без да са извършени действията по чл. 104."

На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов и там открили множество документи, които доказват, че той "срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации", споменати в изявлението на главния прокурор - РИСИ /Руски център за стратегически изследвания/ и "Двуглав орел", ръководени от Леонид Решетников, допълни Иван Гешев.

Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв-канал, да се създаде партия, която да стане електорална сила. За последните три години Малинов е посетил общо 30 пъти Русия и се срещал с Малофеев и Решетников.

Освен това в един от написаните от Малинов текстове се казва, че "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев". Цитиран е и оръжейния завод "Дунарит" - че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Ген. Решетников има забрана да посещава България в следващите 10 години