НИМ показва ковчежето с костите на Раковски

Актуални новини
15:59 - 21 Април 2021
1683
НИМ показва ковчежето с костите на Раковски

По случай 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски Националният исторически музей представя изложбата „През пресата и сабята”, проследяваща неуморната и последователна борба на възрожденеца за освобождението на българския народ, водена със силата на оръжието и печатното слово.

До края на юли в Централно фоайе на НИМ посетителите ще имат възможност да разгледат подбрани предмети, документи и фотографии на Раковски. Изложбата поставя акцент върху неповторимото съчетание от качества на непримирим воин и пламенен будител, отреждащо на Раковски мястото на един от най-бележитите дейци на Българското възраждане.

Сред показаните в изложбата експонати особено внимание заслужава личното оръжие на революционера – пистолет и сабя, собственост съответно на Исторически музей – Свищов, и Регионален исторически музей – Русе.

Друг предмет, принадлежал на Раковски, е табакера, подарена от него на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното движение от Свищов, която днес се съхранява в НИМ.

Отделен акцент в изложбата представлява ковчежето, с което през 1885 г. костните останки на бележития котленец са пренесени от Букурещ до София.

Ковчежето е предоставено специално за изложбата от Исторически музей – Котел.