Нинова бясна: Частни ВЕЦ-ове трупат печалби, а 200 000 българи са без вода на 40 градуса

Конкретно решение може да бъде спиране на централите, които в момента теглят вода от язовирите

Новини
14:04 - 14 Август 2024
1446
Нинова бясна: Частни ВЕЦ-ове трупат печалби, а 200 000 българи са без вода на 40 градуса

Внесохме искане за изслушване на четирима министри: на регионалното развитие, на земеделието, на енергетиката и на този на околната среда и водите. Въпросът е изключително важен. В петък около 100 000 българи бяха без вода.

Към днешна дата информацията е, че вече са над 200 000. 297 населени места, 24 области в страната са засегнати от този проблем. Това е нечовешко изпитание - на 40 градуса тези хора да живеят без вода, включително питейна. Спешно искаме някакво решение!

Това заяви пред журналисти в парламента бившият лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя осъзнава, че проблемът с водата е многопластов, но подчерта -

абсолютно наложително е мерки да се вземат на момента, за да се осигури на хората нормален начин на живот.

"Предварително получихме подкрепа от няколко парламентарни групи (бел. ред. ГЕРБ и ДПС на Пеевски), за да направим това изслушване още днес, а и да вземем конкретни решения.

Наши експерти ни казаха, че в този момент конкретно решение може да бъде спиране на частните ВЕЦ-ове, които в момента теглят вода от язовирите. Освен че е нечовешко да оставим хората в тази ситуация, е и супер несправедливо

стотина човека в държавата в момента да трупат милиони на гърба на бедствието на 200 000 българи.

Има над 200 ВЕЦ-а в България - съответно на реки и на язовири. Те в момента работят, особено частните трупат печалби, а тези хора стоят без вода", посочи Нинова.

Тя отбеляза и важността, същевременно да се запази сигурността на енергийната система. "Да не се изключват толкова мощности, че да се попречи на нормалното функциониране на енергетиката", уточни Нинова.