Нинова чака имена на министри от ИТН, за да им каже "да"

Корнелия се среща с Мая в понеделник

Политика
13:57 - 28 Юли 2021
2514
Нинова чака имена на министри от ИТН, за да им каже "да"

БСП ще каже дали ще предложи подкрепа на кабинет, излъчен от ИТН, едва след като научи имената на проектоминистрите. Шефката на червените обяви, че е доволна от първия кръг преговори с хората на Слави Трифонов, но предстоят още 2. 

Разбрали се по основните приоритети в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. 

За преизчисляването на пенсиите червените настояли това да се случи от 1 октомври, докато ИТН смятали за удачно да е от 1 януари 2022 г. 

Безплатни лекарства и учебници за децата, семейна подходно облагане, данъчни облекчения за работещи родители с деца, помощи за второ и трето дете - по тези точки на БСП има сближаване с ИТН.

Националният съвет ни възложи да разговаряме по 5 приоритета, остават ни 2 за експертни разговори - икономика и борба с корупцията и съдебната реформа. Днес е първата среща, утре втората, към която ще е и външната политика, като БСП няма да прекрати червената линия за Северна Македония.

В петък, в 14 ч, от БСП са поканили на разговор ДБ, а в понеделник ще са с ИБГНИ. Това ще е общ политически разговор за сближаване на позициите за подкрепа на бъдещ кабинет, обясни Нинова.

Имаме решение на НС, че тези разговори трябва да приключат с подписването на споразумение, не коалиционно, но да имаме гаранции, че поетите ангажименти като политики ще бъдат изпълнени или червените линии между нас няма да бъдат прекачвани, каза Нинова.

Снимка: Агнес Методиева