Нинова и работодателите: Да се замразят цените на газа

Новини
14:10 - 28 Април 2022
1943
Нинова и работодателите: Да се замразят цените на газа

Да се възстановят преговорите с "Газпром" и да се замразят цените на газа. Това поискаха работодателските организации след среща с икономическия министър Корнелия Нинова. БСП ще внесе предложение за замразяване на цената на газа в петък на извънредно заседание в НС.     

"Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност, Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, ппризова Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за  изпращане на оръжие за Украйна. "БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените", категорична беше лидерът на БСП. 

Ние трябва да оцелеем като държава. Ако има няква огромна заплаха, това са доходите на хората, цените, които плащаме всички, заявиха работодателите.

Категорични сме, че нямаме алтернатива освен газа, който получаваме от Русия. Прогнозата ни е, че ЕС няма да може да задоволят потребностите си. Затова наястояваме българската държава, по примера на другите евродържави, да изпълни ангажиментите, които има по дългосрочните договори с "Газпром", обясниха те.

Заплахите на Министерство на енергетиката не са релевантни, след като ЕК може да го прави и това не противоречи на санкционния режим, да го направим. В противен случай ще продължим да потребяваме руски газ, но доставен през търговци и посрледници. Няма да платим разликатаа на комисионерите, това да е ясно, отсякоха работодателите.