Нинова иска закон за българския език

Политика
13:29 - 24 Май 2024
2472
Нинова иска закон за българския език

Нека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Благоевград на днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Нека бъдем горди, че благодарение на нас над 250 милиона души по света ползват кирилицата. В 23 държави се използва кирилицата, да бъдем горди, че сме част от цивилизационния избор на света и да се поздравим, да пазим духовността, културата и езика си," призова Корнелия Нинова. 

"Азбуката, словото, книжнината и културата са ни съхранили през вековете и ще ни обединяват и водят напред като народ. Трябва да се грижим за богатството, разнообразието и чистотата на българския език. Да го опазим от чуждици и опростяване. Да го защитим със закон за българския език. Той е нашата гордост и нашето достойнство пред света", каза лидерът на БСП.

Поклон пред светите братя Кирил и Методий, дали светлина и бъднина на славянските учители, каза още Нинова и отправи благодарност в днешния ден към учителите. 

В Благоевград, където днес се отбелязва и празникът на града, Корнелия Нинова поднесе цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на Националната хуманитарна гимназия, която носи тяхното име.