Нинова изключи Явор Божанков от групата на БСП

Горнооряховският депутат става независим заради "Русия няма да спечели тази война!"

Политика
15:00 - 09 Декември 2022
5004
Нинова изключи Явор Божанков от групата на БСП

Ръководството на парламентарната група на БСП в лицето на Корнелия Нинова изключи Явор Божанков от нея и от днес той ще трябва да стане независим народен избраник. Действието на Нинова идва след последователното гласуване на Божанков "за" незабавно изпращане на оръжия за Украйна и "за" ратификацията на първо четене, касаеща реквизита на самите оръжия, по споразумението между отбранителните министерства на София и Киев. 

Божанков заяви многократно от трибуната, че единственият агресор в конфликта е Русия, както и че позицията на левицата за мир в Украйна е неаргументирана и той няма да настъпи, "просто като Путин се плесне по челото и си каже: "как не съм се сетил".

От месеци депутатът се цепи от общопартийните позиции на Столетницата по различни теми и често е приветстван за опозиционерството си от негови колеги от парламентарните групи на ПП и ДБ. След поредната провокация, отправена от него спрямо Нинова с несъгласието му за връщането на хартиените бюлетини, той замина на визита в САЩ. 

Божанков не е член на БСП. Той стана депутат от т.нар. гражданска квота на левицата. 

Думите, които костваха изключването му от парламентарната й група, и които Божанков държеше изрично да се впишат в днешната стенограма от заседанието, са: 

"Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна - Русия няма да спечели тази война". 

Ето какво обясниха от "Позитано" 20: 

След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата.

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 28: Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява.

Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група.“

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

Снимка: Агнес Методиева