Нинова към кабинета: Дайте маски и облекла от резерва, или ви е страх, че ги няма?

"Обещахте 500 милиона лева на бизнеса, къде са?", попита лидерката на БСП управляващите

Новини
11:16 - 18 Март 2020
3549
Нинова към кабинета: Дайте маски и облекла от резерва, или ви е страх, че ги няма?

БСП ще гласува "въздържал се" на първо четене на Закона за мерки в извънредната ситуация, обяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Червената лидерка отсече, че мерките, обещани от държавата на работещите и бизнеса липсват в новия законопроект.

"Казваме, че в тази криза най-важни са хората и опазването на тяхното здраве. Те обаче казват, че никъде не могат да намерят маски, защитни облекла", каза БСП-шефът. Тя одобри стъпката на кабинета да преориентира фабрики да шият защитни облекла, но това отнема много време, а болестта ще се развие.  

"А дотогава? Защо не отворите държавния резерв и оттам да осигурите и маски, и дезинфектанти, и защитни облекла, или се страхувате, че там такива няма? Има ли го държавният резерв или не?", попита Нинова. 

Според БСП-лидерката, в закона за мерките в извънредната ситуация липсват и обещанията за подкрепа на бизнеса. "Обещахте 500 милиона? Къде са, тях изобщо ги няма в закона!", натърти Нинова. 

Председателката на БСП разкритикува управляващите и за това, че не са осигурили нужните условия и защита на медиците, а са заложили в новия закон назаказания за тях. 

Нинова заяви, че левицата ще внесе своите предложения между първо и второ четене.