Нинова: Не слънцето, а безхаберното управление е виновно за водната криза

Властимащите са безсилни да решат проблема, обяви соцшефката в парламента

Политика
11:00 - 21 Ноември 2019
2425
Нинова: Не слънцето, а безхаберното управление е виновно за водната криза

Не ви е виновно слънцето, нито водата, нито ВиК дружествата, а безхаберното управление през последните 10 години и безсилието на същото това управление да реши проблема, обяви от трибуната на НС лидерът на левицата Корнелия Нинов. По искане на БСП депутатите изслушаха министъра на околната среда Нено Димов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков за водната криза в Перник и страната.

Председателят на БСП обвини представителите на изпълнителната власт, че не поемат отговорност за политиката на правителството на национално ниво във водния сектор, а една-две оставки сега не решават проблема. Помните ли, когато язовири заливаха Варна, Ямбол, тогава министърът каза "свиквайте, климатични промени", сега обратно - няма вода - "свиквайте", ще носите легени, защото има климатични проблеми, засушаване, обобщи ситуацията Нинова.

Тя попита чия е отговорността за това, че 75 на сто от водата се губи. Отговорът й - на правителствата на ГЕРБ от последните 10 години. Къде са парите от оперативните програми - по ваша статистика за 10 години сте подменили 0,10 на сто от водопреносната мрежа, продължи лидерът на социалистите. И отбеляза, че проблемът в Перник е поне от две-три години, а управляващите тепърва проучват алтернативни източници. Шокирани сме, че зам.-министър призна, че е разбрал от медиите, че освен в Перник, и в други градове има воден режим, това казва всичко и потвърждава тезата ни за безхаберие, коментира Корнелия Нинова.

Областният управител на Перник през третата година от управлението си е разбрала, че има правомощия и задължения за водата - какви хора назначавате, знаят ли какво правят, продължи лидерът на левицата. Кметът на Перник чий беше, какъв е на Шумен, на Ловеч - преди и сега, хайде поне в тази огромна национална криза да не подхождате така, когато хиляди граждани са на воден режим, поиска Нинова.