Нинова спира Никола Стоянов с прокурор заради яз. „Огоста“

Политика
12:18 - 22 Декември 2022
2540
Нинова спира Никола Стоянов с прокурор заради яз. „Огоста“

Корнелия Нинова дава на прокурор своя наследник на поста икономически министър Никола Стоянов заради фотоволтаиците в яз. "Огоста".

"Министърът на икономиката и индустрията Стоянов трябва да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“ е опасна и с непредсказуеми последици. Министърът не отговори смислено на нито един мой въпрос в парламентарния контрол. А те са:

1. Знае ли, че язовир “Огоста“ е в списъка на обекти, значими за националната сигурност?

2. Знае ли, че е в списъка от 414 язовири, криещи опасност и се нуждае спешно от ремонт.

3. Има ли разрешение от собственика, Министерство на земеделието и Явор Гечев за изграждане на соларен парк в чужда собственост?

4. Има ли становище на Министерство на околната среда и водите за въздействие върху околната среда?

5. Има ли мнение на ЕСО как ще бъде присъединена тази мощност и как ще се изнася за Германия?

6. МС вземал ли е решение за тази инвестиция?

7. Става ли въпрос за лобизъм и корупция? 

Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов тръгва на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред парламента. Според него той е провел разговори, подписал е някакъв ангажиращ документ с германски инвеститор и в същото време заяви, че тепърва ще обяви конкурс и всички желаещи фирми могат да участват. Каза, че Държавната консолидационна компания ще направи ремонт на стената, но в същото време ни увери, че това е ангажимент на германската фирма. Не отговори каква ще е ползата за България, тъй като цялото произведено количество енергия ще се изнася за Германия", заяви Нинова.

"Германия е наш основен търговски партньор. Инвеститорите са добре дошли. Но всички трябва да спазват законите на България. Опасявам се, че Стоянов ги подвежда и ще загубим доверието на голям европейски партньор от неговите безумия", добави лидерът на БСП.

"Още по-шокиращо е, че заяви, че такива инвестиции предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално богатство. Те трябва да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на чуждестранни юридически лица.

Язовирите трябва да се ремонтират и укрепят. Трябва да се изградят наново към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие. Но с такива министри, като Стоянов, това никога няма да се случи. Но поне трябва да го спрем да не застраши целия регион", допълни още Нинова.