Нинова твърди, че битката е за потоците в енергетиката

От соцпартията няма да готвят нов вот на недоверие, въпреки прогнозите им, че този няма да мине

Новини
14:00 - 19 Ноември 2023
4198
Нинова твърди, че битката е за потоците в енергетиката

Винаги има смисъл от вот на недоверие, особено при такова слабо правителство. Това заяви по БНР лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"Той е елемент на парламентарната демокрация и начин да се разговаря по ключови за страната въпроси.

Самото гласуване се провали, защото "Възраждане“, ИТН, ГЕРБ и ДПС и не се регистрираха и нямаше кворум. Мисля, че това беше договорено, за да се даде време на участниците в сглобката да си извиват ръцете и да си преразпределят порциите власт и сферите на влияние. Това не е консолидация около политики".

Много неща има по отношение на националната сигурност, които са слабост и повод за вот на недоверие, обясни Нинова. Тя смята, че непрозрачно са опразнени складовете в армията, както и че такава има и при договарянето на новите доставки.

Корнелия Нинова обясни, че "Възраждане“ и ИТН целенасочено не са се регистрирали в НС,  когато се очакваше да има гласуване на вота на недоверие. 

"Типично е да си сменят позициите. Кой им диктува изцепки  и позиции, които нямат нищо общо с истината, си е тяхна работа. Ние внесохме вота на недоверие и искаме оставката на това правителство.  Регистрирахме се, за да има заседание  и да се гласува този вот. Те не го направиха, за да дадат време на ДПС и ГЕРБ да извиват ръцете на ПП-ДБ".

Тя не очаква вотът да мине следващата седмица. 

"Не готвим трети вот. Съсредoточени сме върху бюджета за 2024 година и нашия алтернативен вариант"

Там, където съвпадат нашите политики, ще подкрепим на второ четене. На първо ще гласуваме против приемането на целия бюджет, обясни лидерът на БСП.

"Това, което се предлага в социалната сфера, ще подкрепим текст по текст, но няма да се съгласим да стане за сметка на увеличаване на данъците на хората". 

Тя посочи, че ако БСП бъдат поканени да участват в обсъждането на бюджета, ще отидат.

Увеличението на минималната заплата от 1 януари е наша победа, отбеляза Нинова. Като такава припозна и приравняването на майчинството през втората година с минималната работна заплата. 

Тя отбеляза, че цялостната политика държава – общини трябва да бъде променена.

Корнелия Нинова постави оценка Слаб (2) на правителството. Лидерът на БСП смята, че по никой от 5-те основни приоритета на кабинета не е постигнат успех. 

"Шенген – няма да ни приемат до края на годината, не се знае и кога ще стане това. ПВУ – няма да дойдат парите до края на тази година. Не се знае и кога. Съдебна реформа – да сте ги чули да говорят за това? Няма да се случи и приемането в еврозоната. 

Бюджет нямаме в средата на ноември. Карат се, разправят се. Цялата държава е заложник на икономическите им интереси. Не ги интересува каква ще е цената на горивата и как ще се отрази на икономиката. 

Битката е за потоците пари в енергетиката. Не ги се интересуват от народа. Ние сме категорична опозиция на това нещо, което нарекоха сглобка", заяви лидерката на БСП.

"Не отстъпваме от битката си с модела "ГЕРБ“ и дълбоката държава. ПП и ДБ излъгаха очакванията на хората и се прегърнаха с този модел". 

Не подкрепяме Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, посочи тя.

"Ще предложим наш кандидат. Трябва да се даде възможност и на други партии, за да има взаимен контрол. Не е много добре, когато цялата власт остане в една партия".

Нинова коментира и отношенията си с Ваня Григорова. 

"Ваня Григорова направи грешка, че още първите дни, когато приключиха изборите, нападна БСП и се разграничи от нас. Не може така рязко да се разграничаваш от партията, която те е издигнала. Никой без партия не може да постигне такъв резултат".