Нинова в шах и мат: Загуби мнозинството в пленума

Шефката на БСП рискува регистрацията на партията за изборите?

Политика
13:00 - 03 Януари 2023
10700
Нинова в шах и мат: Загуби мнозинството в пленума

Корнелия Нинова посреща новата 2023-а година в патова ситуация и на ръба да загуби БСП под краката си. Социалисти информираха редакцията на Lupa.bg, че всички решения за това дали Столетницата да се коалира - с Продължаваме промяната в рамките на втория мандат, връчен на проектопремиера акад. Николай Денков от Румен Радев, или евентуално в нов троен съюз - с ГЕРБ и ДПС, ще се взимат само на база на заседанията на Изпълнителното бюро, но не и на пленума. А причината Нинова да упорства за свикването на Националния съвет се кореняла в рязък отлив на подкрепа от членовете му за провежданите от нея политики. 

Простата аритметика показва, че в момента Нинова се ползва с доверието на едва 50% от състава на пленума, особено след окончателното възстановяване на членството на изключените от нея Кирил Добрев и Калоян Паргов в него, определено от съда. 

В същото време преди последното заседание на червените на "Позитано" 20 (миналата година - б.р.), Нинова махна още осмина опозиционери по различни причини. На тяхно място обаче по устав трябва да влязат следващите по брой гласове, получени на Конгреса.

За съжаление на соцшефката - и те са от опозиционерските крила в партията, което на практика прави мнозинството й за прокарване на каквито и да е нейни решения - изключително крехко. 

Нещо повече, Корнелия Нинова продължава да не допуска Паргов и Добрев до гласуванията на Националния съвет, като се позовава на Общопартийната контролна комисия.

В случай, че тази нейна практика се задържи, може да се стигне дори до оспорването на бъдещите регистрации на БСП пред ЦИК за участие в евентуални нови предсрочни парламентарни избори, но и за местния вот през октомври. А причината за това е, че двамата социалисти, върнати надлежно като членове на пленума от ВКС, са част от актуалното състояние на Столетницата по фирменото й дело. 

В случай, че действително загубата на мнозинството около Нинова лъсне на следващото събиране на НС, червени вече прогнозират и разместване на водаческите места, определени от нея, от страна на опозицията. 

Междувременно лидерът на делегацията на бесепарите в Европарламента и посочен за флагман на въпросното анти-Нинова крило Петър Витанов обяви решение да спре да плаща членски внос и го пренасочи към местните структури в опит те да бъдат оздравени. Витанов напомня, че местните организации на БСП са оставени на произвола на съдбата.

Повече от 2 години до тях не е стигнал нито лев от държавната субсидия на партията, получавана на "Позитано" 20. Очаква се протестните действия на Витанов да бъдат продължени и от други членове на пленума, както и дори от един-двама депутати в родния парламент, информират ни още източниците на Lupa.bg.