Нинова: Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация

Георги Свиленски твърди, че Националният съвет не е имал кворум

Политика
16:42 - 01 Септември 2024
4213
Нинова: Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация

Корнелия Нинова, която бе изключена от БСП след 8 години начело на партията, направи своя първи коментар след решението на Националния съвет.

На въпрос дали ще отиде утре сутринта в Централната избирателна комисия, където започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите, тъй като според съда все още се води председател в оставка, Нинова отговори: „Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация. Дайте ни време да обмислим каква е тази ситуация и ще отговорим“. 

„Усилията ни трябва да са насочени към това БСП да се яви на изборите. Не мога да допусна БСП да остане без участие в изборите, заради безумието на тези хора“, посочи още тя. 

Тя допълни, че няма намерение „да блокира регистрацията на БСП“ за изборите. 

„Очаквах да има мотиви, поне един аргумент или пример за нарушаване на устав, на програма или на законите на държавата. Такива нямаше“, посочи Георги Свиленски. 

„По-лошото е, че това решение беше взето между 65 и 70 гласа. В залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет на БСП, социалистите, които цял ден стояха отпред, не бяха допуснати вътре. За да бъде взето такова решение са нужни 95 гласа. Ние бяхме пределно наясно, че нямат такава подкрепа. Бяхме готови ние самите фа гласуваме за нашето изключване, само и само да им помогнем, тъй като нямаха аргументи. С преброителите, които манипулираха бройката на гласовете, беше постигнато това гласуване“, каза още Свиленски.

По думите по време на заседанието на Националния съвет не е имало кворум. „Три пъти помолих водещия Кристиян Вигенин да провери кворума, той отказа, което дава основание за оспорване на всички решения“, каза Свиленски.

Иван Ченчев съобщи също, че още трима членове на Националния съвет за подали своите оставки.