Нинова зове ала Станишев : Закъсняваме с план за кризата

Досегашната лидерка на БСП възмутена, че управляващите мислят само за запазване на властта

У нас
15:05 - 21 Август 2020
3311
Нинова зове ала Станишев: Закъсняваме с план за кризата

Досегашната председателка на БСП Корнелия Нинова обяви на среща със симпатизанти в Търговище, че България закъснява фатално с излъчването на конкретен и ясен план за излизане от кризата. Думите й идват повече от месец, след като предшественикът й на този пост и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че без ясен разчет и анализ на ситуацията в страната, тя може да се докара и до сценарий, в който да загуби много от предварително заложените европейски средства. 

Иначе Нинова коментира на сбирката с червения актив, че за съжаление, вместо мислене на план, днес цялата политическа и обществена енергия е съсредоточена върху промени в Конституцията. 

Тя посочи данни от международни източници: „Според експерти на ООН светът е на прага на най-тежката хранителна криза от 50 години насам. Foreign Affairs, Bloomberg, Франс прес, МВФ, Евростат вещаят тежка рецесия в световната икономика и опасност от увеличаване на бедността и неравенствата. 

По този повод Нинова посочи: „Отсега алармирам: България закъснява с национален план за действия. Кризата доказа необходимостта от премахване на търговския характер на болниците и държавна политика за общинското и държавно здравеопазване“. 

„Спешно е необходимо да се определят петте ключови сектори в икономиката, които осигуряват най-голям ръст на БВП и да им се осигурят публични инвестиции. Да се помогне на износно ориентираните фирми да пренастроят част от производството си за вътрешния пазар“, казва тя. 

Нинова отново остро разкритикува: „Управляващите са съсредоточени само в оцеляването си във властта. Но реалният живот на милиони българи изисква активни и деистващи решения.

Ние имаме план какво да се прави.
Но в този парламент с това мнозинство такъв разговор не може да се води, категорична е Корнелия Нинова.