Нищо ново: Четири секции зад граница останаха без бюлетини

Новини
16:42 - 20 Ноември 2021
2627
Нищо ново: Четири секции зад граница останаха без бюлетини

Четири секции зад граница останаха без бюлетини за балотажа. Това съобщиха от МВнР. От външното ни министерство уточняват, че не са успели заради кратките срокове, далечните разстояния и ограниченията, свързани с пандемията.

Изборни книжа няма да могат да бъдат доставени в две секции в Австралия – Аделаида и Бризбън, една секция в Нова Зеландия – Крайстчърч и една секция в САЩ - Сейнт Луис, щата Мисури.

"На 16 ноември в 13:00 часа външното ни министерство получи от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно стартира процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини бяха подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, като първите 250 от тях бяха предадени на DHL в 19:00 часа и отпътуваха същия ден. На 17 ноември 2021 г. с DHL бяха транспортирани още 250 пратки, а със собствен транспорт на МВнР в сряда и четвъртък тази седмица отпътуваха и останалите бюлетини за района на Балканите, Австрия, Турция и Молдова", пишат от МВнР.

МВнР получи достъп до машините за секциите извън страната в 9:00 часа на 16 ноември 2021 г. 336 машини бяха оформени като дипломатическо карго в рамките на 5 часа и 224 от тях още в същия ден отпътуваха с DHL. Останалите 112 машини бяха доставени със собствен транспорт по предназначение до дипломатически и консулски представителства откъдето в днешния ден се осъществява предаването им на секционните избирателни комисии.

Министерството на външните работи е информирало Централната избирателна комисия за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях.