Нито една повече: Шествия в цялата страна срещу насилието над жени

Организации настояват властите да вземат мерки срещу нарастващите случаи на сексуално насилие

Актуални новини
11:17 - 25 Ноември 2023
2507
Нито една повече: Шествия в цялата страна срещу насилието над жени

Протести и шествия по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени под мотото „Нито една повече“ и срещу полово базираното насилие организират неправителствени организации в София от 17:00 часа пред Съдебната палата, в Пловдив от 16:00 часа пред Съдебната палата, във Варна от 17:00 часа пред Общината и във Велико Търново от 17:00 часа пред Съдебната палата.

Сред организаторите на събитията е колективът "Феминистки мобилизации", който продължава да алармира за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие. Отправят се искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу всекидневно нарастващото институционално насилие, хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+, деца и жени, както и за преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора. 

По неофициална статистика, цитирана от колектива, поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници всекидневно. 

От днес до 10 декември – Международният ден за защита правата на човека, друга неправителствена организация "Алианс за защита от насилие" започва инициативата „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Целта е да се увеличат инвестициите за предотвратяване на насилието срещу жени и момичета, да се гарантира точното изпълнение на Закона за защита от домашно насилие и да се предоставят специалните мерки и програми за пострадалите.

От Алианса напомнят, че насилието срещу жените е най-широко разпространеното нарушение на правата на човека в световен мащаб. 

В Италия през последните дни имаше многохилядни митинги под надслов „Нито една убита Джулия повече“, провокирани от убийството на 22-годишната студентка Джулия Чекетин. От началото на настоящата година до 19 ноември в Италия са извършени 295 убийства, от които 106 - на жени. От тях 87 жени са жертви на домашно насилие, включително 55 - убити от настоящите си или бившите си партньори, показват данни в седмичен доклад на италианското министерство на вътрешните работи, публикуван на сайта на ведомството.

В интервю за БТА в началото на ноември главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. в България се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза тогава главният секретар на МВР.