Нобелистът Марио Варгас Льоса отново е в болница с Covid-19

Култура
13:40 - 04 Юли 2023
2623
Нобелистът Марио Варгас Льоса отново е в болница с Covid-19

Перуанският писател Марио Варгас Льоса – лауреат на Нобелова награда за литература за 2010 г. и член на Френската академия, е бил хоспитализиран в събота заради усложнения, свързани с Covid-19. Това се случва за втори път с 87-годишния писател в рамките на 15 месеца, съобщи Франс прес , като се позова на децата на писателя.

„Заради медийния интерес към здравословното състояние на баща ни съобщаваме, че той е в болница от събота, след като бе диагностициран с Covid-19. За него се грижат отлични професионалисти и е обкръжен от семейството“, посочва се в изявлението в Туитър на синовете и дъщерята на нобелиста Алваро, Гонсало и Моргана. Те отправя молба към медиите да спазват правото на лично пространство на писателя и семейството му.

В комюникето не се посочва в коя болница и в кой град е хоспитализиран перуанският автор, натурализиран в Испания от 1993 г., където живее основно в Мадрид, като е запазил и перуанското си гражданство. За пръв път той бе хоспитализиран с коронавирус през април 2022 г. в испанската столица. Според CNN писателят отново е в клиника в Мадрид.

Марио Варгас Льоса е роден на 28 март 1936 г. в заможно семейство в Арекипа, Перу. Родителите му се разделят 5 месеца след неговата поява на бял свят и Варгас Льоса е отгледан от майка си, докато баща му не се появява отново и не донася авторитарна промяна в живота му. Освен враждебната среда у дома, момчето преживява и  политическите сътресения в страната с възхода на диктатора Мануел Одрия през 1948 г.

През 1963 г. той публикува първия си роман „Времето на героя“, базиран на собствения му опит като младеж, борещ се да оцелее в бруталната военна академия, където е учил. Социалната промяна е ключова тема в неговите литературни произведения. Марио Варгас Льоса става известен и постига световен успех с романа си „Градът и кучетата“: книгата е посрещната с широко одобрение и нейният автор е обявен за един от основните представители на бума на латиноамериканската литература през 60-те редом с аржентинеца Хулио Кортасар, мексиканеца Карлос Фуентес, колумбиеца Габриел Гарсия Маркес. Варгас Льоса утвърждава репутацията си с романа „Зелената къща“ (1966), за който получава първата си награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес.

Първоначално писателят е увлечен от Кубинската революция и открито поддържа Фидел Кастро, но по-късно се дистанцира и през 80-те години се включва в политическия живот като активен привърженик на икономическия либерализъм. През 1990 г. се кандидатира за президент на Перу, но губи изборите срещу Алберто Фухимори. През 1994 г. Марио Варгас Льоса получава наградата за испаноезична литература „Мигел де Сервантес“, а през 2010 г. е удостоен с Нобелова награда за литература. Призът от Шведската академия му се дава с аргументацията за „картографиране на структурите на властта и отчетливото изобразяване на устойчивостта, бунта и поражението на индивида“.

През 2015 г. след 50 години брак и три деца Марио Варгас Льоса се развежда със съпругата си, която е и негова братовчедка, и се жени за Изабел Прейслер – първата съпруга на певеца Хулио Иглесиас и майка на Енрике Иглесиас.