Ноември е бил най-топлият месец досега

Миналият месец температурите бяха значително по-високи от нормалните в Арктика

Свят
13:05 - 07 Декември 2020
905
Ноември е бил най-топлият месец досега

Миналият месец е бил най-топлият ноември, откакто се правят надеждни измервания, след като Европа се радваше на най-високите си есенни температури в историята. Това обявиха от службата за сателитно наблюдение на Европейския съюз, съобщава "Франс прес".

Анализът на температурата на повърхността и въздуха на Службата за климатичните промени "Коперник" е установил, че ноември 2020 г. е бил с 0,8 градуса по Целзий по-топъл от 30-годишната средна стойност за периода 1981-2010 г. - повече от 0,1 градуса по-топъл от предишния рекорд.

През есента (между септември до ноември) температурите в Европа са били с 1,9 градуса над стандартния референтен период, с 0,4 градуса по-високи от средната температура през 2006 г., която е била предишната най-топла есен.

"Тези рекорди са в съответствие с дългосрочната тенденция на затопляне на световния климат", каза директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо.

"Всички политици, които приоритизират смекчаването на климатичните рискове, трябва да възприемат тези рекорди като биещи камбани и да обмислят по-сериозно от всякога как най-добре да спазват международните ангажименти, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.", подчертава Буонтемпо.

Историческото споразумение, което този месец навършва пет години, изисква страните да ограничат повишаването на световната температура до "доста под" 2 градуса над нивата отпреди индустриалната епоха.

Миналата седмица Световната метеорологична организация обяви, че 2020 г. е на път да бъде сред трите най-топли години, регистрирани някога.

От "Коперник" уточниха, че само месец до края, 2020 година е на път да достигне 2016 г., настоящият рекордьор.

С малко над 1 градус затопляне досега, Земята вече e изправена пред опустушението, причинявано от по-чести и по-силни екстремни метеорологични събития като горски пожари и тропически бури.

Сателитни изображения, анализирани от "Коперник", също така са показали, че размерът на арктическия морски лед е вторият най-нисък за ноември в базата данни, която започва да се събира през 1979 г.

Най-големите отрицателни аномалии на концентрацията на морски лед са в Карско море, докато покривът е под средното в източния канадски архипелаг и залива Бафин.

"Тази тенденция засяга и подчертава важността на цялостния мониторинг на Арктика, тъй като тя се затопля по-бързо от останалия свят," каза Буонтемпо.

Миналият месец температурите бяха значително по-високи от нормалните в Арктика и голяма част от Сибир и по-високи от средните в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия, съобщи C3S.

Петте най-горещи години в историята са настъпили от 2015 г. насам.