Норберт Рьотген е първият кандидат за лидер на партията на Меркел

Миналата седмица Анегрет Крамп-Каренбауер тласна Християндемократическия съюз към нестабилност

Свят
14:49 - 18 Февруари 2020
1376
Норберт Рьотген е първият кандидат за лидер на партията на Меркел

Високопоставеният германски политик от Християндемократическия съюз (ХДС) Норберт Рьотген изненадващо се кандидатира за лидер на партията, което допълнително ще усложни процеса по избор, информира "Ройтерс".

Миналата седмица Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на Ангела Меркел, тласна партията към нестабилност, след като обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на следващите парламентарни избори през октомври 2021 г. и се оттегля от ръководството на ХДС.

Неочакваното решение на Рьотген го прави първия официален, и вероятно четвъртия, кандидат за поста лидер на ХДС. Той е познат на национално ниво заради заемания от него пост председател на Комисията по външни работи към Буденстага, въпреки че не е сред фаворитите. Той също така беше министър на околната среда при Меркел от 2009 г. до 2012 г.

В миналото Рьотген беше разглеждан като някой, който може да работи със Зелените, които в момента са втората най-силна партия в страната след консерваторите.

В писмо до Крамп-Каренбауер, цитирано от регионалния вестник Rheinische Post, Рьотген пише, че ситуацията е "толкова сериозна, че става въпрос за бъдещето на ХДС и за стабилността на Германия".

Другите потенциални кандидати за лидер на ХДС са Фридрих Мерц, здравният министър Йенс Шпан и Армин Лашет, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия.

Лидерът на ХДС вероятно ще е кандидатът за канцлер на консервативния блок, но Християнсоциалният съюз (ХСС) може да излезе със своя кандидатура.