Норвегия увеличава добива на петрол и газ

Страната е един от водещите доставчици на изкопаеми горива в Европа

Новини
15:03 - 27 Април 2022
1441
Норвегия увеличава добива на петрол и газ

Норвегия ще увеличи обема на добива на въглеводороди във връзка със спирането от днес на доставките на газ за България и Полша, съобщи телевизия „Ен Ер Ко“, цитирана от ТАСС, позовавайки се на министъра на финансите Трюгве Шлагсволд Ведум.

Норвежките петрол и газ безусловно са най-големият ни принос за стабилността в Европа, заяви финансовият министър. Важно е да запазваме високите стандарти за добив на петрол и газ в Норвегия, добави Ведум.

Норвегия е един от водещите доставчици на изкопаеми горива в Европа, а петролната и газовата промишленост са основният източник на приходи в бюджета на кралството. Обемът на добива на природен газ в Северно море може да покрие 16 на сто от потребностите на европейския пазар от този енергоносител.

Добивът на природен газ в Норвегия през март е бил 336,7 милиона кубични метра на ден, което е понижение с 11,6 милиона кубични метра (с 3,3 на сто) спрямо февруари. 

Продажбите на синьо гориво през март са достигнали 10,4 милиарда кубични метра, което е с 0,7 на сто милиарда кубични метра (със 7,2 на сто) повече от показателя за февруари 2022 година. Среднодневният добив на петрол през март тази година е бил 1,744 милиона барела, което е с 2,1 на сто по-малко от февруари 2022 година и с 1,8 на сто под равнището през март 2021 година.