Норвежкият държавен фонд гушна над 109 милиарда долара само за 3 месеца

Позитивният финансов резултат идва на фона на поскъпването на акциите на редица технологични компании

Новини
16:10 - 18 Април 2024
12158
Норвежкият държавен фонд гушна над 109 милиарда долара само за 3 месеца

Норвежкият държавен фонд отчете днес печалба в размер на 1,2 трилиона норвежки крони (109,21 милиарда долара) за първото тримесечие на 2024 г., предаде Ройтерс.

През същия период на 2023 г. (януари-март) фондът регистрира печалба в размер на 893 млрд. норвежки крони (81,27 млрд. долара). 

Позитивният финансов резултат на Норвежкия държавен фонд през първите три месеца на 2024 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица технологични компании, които са част от инвестиционния му портфейл.

Глобалният правителствен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), както е официалното наименование на финансовата институция, притежава активи за 1,6 трилиона долара. Той е най-големият инвестиционен фонд в света. В него постъпват основните приходи от норвежките находища на петрол и природен газ, които са най-големите в Западна Европа. 

В името на бъдещите поколения в Норвегия фондът инвестира финансови средства в акции на компании, в облигации, недвижими имоти и проекти за енергия от възобновяеми източници в чужбина, припомня Ройтерс.