Нов плазмен двигател се стига до Марс само за 39 дни

Ракетата Ad Astra ще пътува десет пъти по-бързо от сегашните космически кораби

Техномания
13:11 - 03 Април 2023
1944
Нов плазмен двигател се стига до Марс само за 39 дни

НАСА отпусна 10 милиона долара на Ad Astra Rocket Company за по-нататъшно развитие на своята Magnetoplasma Variable Impulse Rocket (Vasimr) - устройство с електромагнитно задвижване, способно да отведе космически кораб до Марс само за 39 дни.

Финансирането на НАСА е част от партньорството за космически технологии за изследване. Ракетата Ad Astra ще пътува десет пъти по-бързо от сегашните космически кораби, като същевременно ще използва десет пъти по-малко гориво.

Според Франклин Чанг Диас, бивш студент от MIT, астронавт на НАСА и настоящ главен изпълнителен директор на Ad Astra, системата Vasimr ще съкрати пътуването до Марс с няколко месеца.

Според Диас, „този космически кораб не е като всяка друга ракета, която сте виждали в миналото. Това е плазмена ракета. Плазменият двигател Vasimr няма да се се използва за изстрелване, а за задвижване, когато летателният апарат е вече в орбита. Това се нарича „движение в пространството“.

Vasimr загрява плазмата, електрически зареден газ, до изключително високи температури с помощта на радиовълни. След това системата осигурява тяга чрез насочване на гореща плазма от задната част на двигателя. Според Диас Vasimr ще спести хиляди галони гориво и десетки милиони долари годишно.