Нов руски обстрел по Херсон, има жертви

От главния щаб на украинските въоръжени сили твърдят, че са отблъснали руски атаки в районите на 13 селища в Донецк

Новини
18:45 - 29 Януари 2023
1948
Нов руски обстрел по Херсон, има жертви

Най-малко трима души са загинали при руски удари по украинския град Херсон, твърдят местните власти, цитирани от "Ройтерс". По-рано украинските военни обявиха, че са отблъснали руско нападение в района на Благодатне в източната част на Донецк. 

Междувременно руската частна военна група „Вагнер“ твърдеше обратното – че е поела контрол върху населеното място. Интензивни остават военните действия в района на град Бахмут. 

От главния щаб на украинските въоръжени сили твърдят, че са отблъснали руски атаки в районите на 13 селища в Донецк. Украйна освен това наложи нови санкции на 182 руски и беларуски компании и на три физически лица. Техните услуги се използвали за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт. Активите на засегнатите компании в Украйна се блокират и ще бъдат използвани за отбраната на страната.  

„Украйна се нуждае конкретно от ракети с голям обсег, за да не могат нашествениците да разрушават украинските градове, използвайки ракетни установки, разположени далеч от фронтовата линия“, заяви президентът Володимир Зеленски.  

В момента текат ускорени преговори между Киев и съюзниците му за доставки на такива ракети с голям обсег, заяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Той освен това намекна за връзка между предполагаемата военна подкрепа на Иран за Русия, изразяваща се в доставката на дронове камикадзе „Шахид“ – нещо, което Техеран отрича, и няколко експлозии от тази нощ в Иран. Министерството на отбраната на Ислямската република съобщи, че завод за боеприпаси в град Исфахан в централната част на страната е бил атакуван с безпилотни апарати. 

Малко по-рано пък пожар е избухнал в петролна рафинерия в северозападен Иран, като причините за втория инцидент все още се изясняват.