НОВ СКАНДАЛ: Военното министерство крие какво се праща на Украйна

МО на Димитър Стоянов твърди, че са похарчени половин милиард лева за хуманитарно оборудване

Свят
13:20 - 20 Декември 2022
2868
НОВ СКАНДАЛ: Военното министерство крие какво се праща на Украйна

Посещанието на военния министър Димитър Стоянов в Украйна и срещата му с колегата му в Киев Олексий Резников разкри неподозирани харчове от държавния бюджет, маскирани уж като хуманитарна помощ за страната - жертва на руската агресия. От пресцентъра на МО съобщиха изненадващо, че пред Резников Стоянов е обявил близо половин милиард лева, извадени от хазната ни за следното: 

"2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки". 

Сумата от 448 милиона лева обаче тутакси направи впечатление на анализаторите, които сметнаха, че няма как половин милиард да са похарчени само за това оборудване, освен ако то не е калкулирано като себестойност поне по 10. 

Ето какво коментира бившият депутат от БСП и някогашен зам.-финансов министър Георги Кадиев по повод обявеното от МО: 

"Според пресцентъра на министерство на отбраната, "от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки".  Абсурд тези обувки и каски да струват половин милиард лева, освен ако не са надули цените по десет.
Тъй като това е хуманитарна помощ и в нея няма нищо секретно, надявам се МО да извади пълна справка, защото това все пак са нашите пари. 

Иначе Стоянов е в Киев на работно посещение след решението на НС да предостави и военна помощ на страната под формата на боеприпаси. Точният списък на оръжието бе засекретен в деловодството на НС, като едва 16 депутати се запознаха със съдържанието му, както стана ясно в хода на дебатите по ратификацията на споразумението между българската и украинската страни.