Нов закон брани магаретата на Санторини

До 30 000 евро глоба за дебелаци, които се товарят върху животинките

Актуални новини
16:27 - 10 Декември 2019
1817
Нов закон брани магаретата на Санторини

По-строг контрол и санкции предвижда нов закон относно един от символите на гръцкия остров Санторини - местните магарета. На собствениците на животните са изпратени инструкции, които се основават на националното и международното законодателство,съобщи гръцкият министър на земеделието и храните Макис Воридис. Глобата за нарушения може да достигне до 30 000 евро.
 
Магаретата се използват като транспортно средство в Санторини, но и като туристическа атракция за разходки из острова. Те често стават обект за защита от организации и сдружения за защита на животните, както и на граждани, които критикуват експлоатацията и малтретирането им.
 
"По отношение на магаретата на Санторини министерството на земеделието и храните изпрати инструкции как да ги използват въз основа на националното и международното законодателство. Подчертава се, че целта на министерството в очакване на предстоящия туристически сезон е да засили подходящия контрол на цялата територия. При констатиране на нарушения от страна на инспекторите извършителите ще бъдат наказани с тежки наказания. Санкцията може да бъде до 30 000 евро", заяви гръцкият министър.